Vind de perfecte salontafel

Vind de perfecte salontafel

Een gids voor de ideale salontafel voor jouw woonkamer 


Een salontafel is een van de belangrijkste meubelstukken in je woonkamer. Het is niet alleen een praktische plek om drankjes en snacks op te zetten, maar het kan ook een belangrijke rol spelen in de uitstraling van je interieur. Met zoveel opties beschikbaar kan het lastig zijn om de perfecte salontafel te kiezen. Daarom hebben we hier 10 tips voor de perfecte salontafel voor jouw interieur. 

Tip 1: Hoe maak ik mijn salontafel functioneel?

Een salontafel kan meer zijn dan alleen een plek om drankjes op te zetten. Maak het functioneel door bijvoorbeeld opbergruimte toe te voegen voor tijdschriften, afstandsbedieningen, en andere kleine items. Een tafel met ingebouwde lades of planken biedt extra opbergruimte, terwijl een tafel met wieltjes gemakkelijk verplaatst kan worden wanneer dat nodig is. Een salontafel die functioneel is, zorgt voor meer gemak en maakt je woonkamer ook nog eens een stuk opgeruimder. 

Tip 2: Welke grootte moet mijn salontafel hebben?

De grootte van je salontafel is belangrijk. De tafel moet groot genoeg zijn om spullen op te plaatsen, maar niet te groot dat het de kamer overheerst. Als je een grote woonkamer hebt, kun je een grotere salontafel kiezen, maar als de ruimte beperkt is, is een kleinere tafel beter. Om de ideale grootte te bepalen, meet je de ruimte tussen je bank en stoelen. Houd ook rekening met de loopruimte, zodat je niet constant om de tafel heen hoeft te lopen. 

Tip 3: Op welke hoogte moet mijn salontafel staan?

De hoogte van je salontafel is ook belangrijk. Deze moet gelijk zijn aan of iets lager zijn dan de zitting van je bank of stoelen voor optimaal comfort. Zorg ervoor dat de tafel niet te hoog of te laag is, anders kan dit ongemakkelijk aanvoelen tijdens het gebruik. Een goede vuistregel is om te kiezen voor een tafel die 5 tot 10 centimeter lager is dan de zitting van je bank of stoelen. 

Tip 4: Welke vorm salontafel past het beste bij mijn interieur?

Bij het kiezen van de vorm van je salontafel zijn er veel factoren om rekening mee te houden. De meest voorkomende vormen zijn rechthoekig, vierkant, ovaal en rond. Elk van deze vormen heeft zijn eigen unieke kenmerken en voordelen.


Een rechthoekige salontafel is over het algemeen de meest traditionele vorm en kan een strakke en moderne uitstraling hebben. Het biedt ook vaak veel ruimte om drankjes, boeken en andere spullen neer te zetten. Een vierkante salontafel kan ook een moderne uitstraling hebben en biedt vaak een meer symmetrisch uiterlijk dan een rechthoekige salontafel. Het kan ook goed werken voor een compacte woonkamer omdat het minder ruimte in beslag neemt dan een rechthoekige tafel.


Een ovaalvormige salontafel heeft de voordelen van zowel de ronde als de rechthoekige tafel. Het heeft een organische vorm die visueel interessanter kan zijn dan een rechthoekige tafel, terwijl het toch voldoende ruimte biedt om spullen op te bergen. Een ronde salontafel heeft geen scherpe hoeken, wat het veiliger maakt voor kinderen en huisdieren. Daarnaast kan een ronde tafel een organisch gevoel toevoegen aan de woonkamer, wat kan bijdragen aan een gezelligere en meer uitnodigende sfeer. Een ronde salontafel kan ook gemakkelijker gedeeld worden tussen meerdere zitplaatsen dan een rechthoekige tafel.


Het is belangrijk om de vorm van je salontafel af te stemmen op je persoonlijke voorkeur en de stijl van je interieur. Het kan ook handig zijn om rekening te houden met de grootte van je woonkamer en hoeveel ruimte je hebt om te manoeuvreren rond de tafel. Overweeg dus de verschillende opties en kies de vorm die het beste past bij jouw wensen en behoeften.

Tip 5: Welke materialen zijn het meest geschikt voor mijn salontafel?

Het kiezen van het juiste materiaal voor je salontafel is essentieel voor de duurzaamheid en uitstraling van het meubelstuk. Er zijn veel verschillende materialen om uit te kiezen, waaronder hout, glas, metaal, steen en meer. Elke optie heeft zijn eigen voordelen en nadelen, dus het is belangrijk om te weten wat bij jouw specifieke behoeften past.


Hout is een populair materiaal voor salontafels vanwege de natuurlijke uitstraling en duurzaamheid. Mangohout is een stevig en duurzaam materiaal dat veel wordt gebruikt voor meubels, waaronder salontafels. Het heeft een mooie, unieke textuur en kleur die het een gewilde keuze maakt. Acaciahout is een ander populaire houtsoort voor salontafels vanwege de stevigheid en duurzaamheid. Het heeft een mooie nerfstructuur en is verkrijgbaar in verschillende tinten.


Naast hout zijn er nog andere materialen om uit te kiezen. Een glazen salontafel kan een moderne uitstraling geven en kan een goede keuze zijn als je de nadruk wilt leggen op de decoratie die erop staat. 


Metalen salontafels zijn een andere populaire optie vanwege de duurzaamheid en het moderne ontwerp. 

Tip 6: Hoe kies ik de juiste kleur en afwerking voor mijn salontafel?

De kleur en afwerking van de salontafel kunnen de algehele sfeer en uitstraling van de woonkamer bepalen. Kies een kleur die past bij de rest van het interieur en overweeg ook de afwerking. Een glanzende afwerking kan moderner en chiquer zijn, terwijl een matte afwerking een meer rustieke en gezellige sfeer kan creëren. 

Tip 7: Hoe kan ik mijn salontafel laten aansluiten bij de stijl van mijn kamer?

De salontafel moet passen bij de stijl van de kamer. Als je bijvoorbeeld een Scandinavisch interieur hebt, kun je kiezen voor een tafel van licht hout met strakke lijnen en een minimalistisch ontwerp. Een klassiek interieur kan juist vragen om een tafel van donker hout met gebogen poten en verfijnde details. Overweeg hoe de salontafel past bij de rest van het interieur en zorg ervoor dat het een aanvulling is op de stijl en niet botst. 

Tip 8: Welke functie moet mijn salontafel hebben?

De functie van de salontafel is ook belangrijk. Gaat het voornamelijk gebruikt worden voor het serveren van drankjes en snacks, of ga je het ook gebruiken als werkruimte of als plek om spelletjes te spelen? Overweeg de verschillende functies van de salontafel en kies een tafel die past bij jouw behoeften. 

Tip 9: Hoe kan ik experimenteren met mijn salontafel?

Een interessante manier om diepte en visuele interesse toe te voegen aan de woonkamer is door verschillende hoogtes te gebruiken op de salontafel. Plaats bijvoorbeeld een aantal boeken onder een vaas met bloemen om het visueel interessanter te maken. Of gebruik een stapel tijdschriften om een hogere hoek te creëren. Experimenteer met verschillende hoogtes om een visueel interessante en praktische salontafel te creëren. 

Tip 10: Hoe maak ik mijn salontafel persoonlijk? Ideeën en inspiratie

Ten slotte is het belangrijk om de salontafel persoonlijk te maken. Voeg decoratieve items toe die passen bij jouw persoonlijke stijl en smaak, zoals foto's, souvenirs of planten. Maak de salontafel een weerspiegeling van jouw persoonlijkheid en zorg ervoor dat het past bij de rest van het interieur. 

Samenvatting: 10 tips voor de perfecte salontafel


Met deze 10 tips ben jij helemaal klaar om de perfecte salontafel te kiezen! Begin vandaag nog en neem een kijkje bij onze collectie salontafels. Doe inspiratie op en laat ons weten of je deze tips bruikbaar vond. 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.